
Datum: 4 september 2021
Aanvang : 16.00 uur
Locatie: Bezuidenhout 25, Boekel
Voorwoord
Beste leden, aspirant-leden en bieradviseuses.
Opnieuw heeft Covid ervoor gezorgd dat het Zythos Bierfestival in België is afgelast. De Degustatievereniging Het Gezonde Viske had dit natuurlijk allang voorzien. Vandaar dat het alternatieve bierfestival in Boekel ZUIP een tweede versie gaat kennen: ZUIP 2021.
Voor het festival in Boekel is een uiterst gebalanceerde selectie gemaakt van Nederlands beste bieren. Voor de proeverij zijn 10 bieren geselecteerd welke in dit boekwerkje zijn weergegeven, met de volledige beschrijving van de kenmerken zoals we deze gewend zijn van het ZBF. Voor degenen die wat meer aan de kwantiteit willen werken zijn er weer 2 doordrinkbieren beschikbaar. De voorbereiding heeft dit jaar weken geduurd en vond plaats in meerdere steden in Nederland. Uiteindelijk zijn we toch tot een weloverwogen keuze gekomen.
Tijdens de proeverij is het nieuwe verenigingsshirt natuurlijk weer voor nieuwe leden tegen betaling te bestellen. Verder is er een prijsvraag uitgeschreven waarbij een mystery-bier omschreven dient te worden eventueel met naam en brouwerij. Degene die de omschrijving geeft die er het dichtste bij is, wint een sixpack La Trappe Blond bier.
Nieuw dit jaar is een sportief onderdeel dat vrijwillig is en plaats zal vinden voor middernacht. Er wordt gestreden in koppels waarbij kracht en vooral kunde vereist is. Details worden op de avond zelf verstrekt.
Van de deelnemers wordt een bijdrage van €12,50 gevraagd waarmee alle basiskosten worden gefinancierd: huur tafels, banken en koelkast, snacks, een avondhap, ontbijt, tijdelijk gebruik van een eigen proefglas, natuurlijk alle sanitaire voorzieningen etc, etc, etc… Daarnaast zijn jetons te koop waarmee de diverse soorten bier mee betaald kunnen worden. Een flesje bier uit de proeverij (bij voorkeur te delen) kost 2-3 jetons. De doordrinkbieren zijn tegen 1 jeton beschikbaar.
Ook onze organisatie heeft natuurlijk te maken met de Coronamaatregelen en deze zullen ook strikt nageleefd moeten worden. We gaan ervan uit dat iedereen is gevaccineerd en dat jullie geen Corona gerelateerde klachten hebben. Indien dit wel het geval is, vragen we jullie sowieso thuis te blijven. De 1,5 meter regel is van kracht, het proefglas mag niet van gebruiker wisselen en wordt door de gebruiker indien nodig zelf omgespoeld. Aerosolen zijn ten strengste verboden en mogen alleen naar buiten worden gebracht indien een afstand van minimaal 10 meter in acht wordt genomen. Verder zijn er handgels aanwezig om met enige regelmaat de handen te ontsmetten.
Als laatste: het hebben van plezier en dorst is een verplichte aangelegenheid.
Het hoofdbestuur
Blond (2 jetons; Jheronimus 3 jetons)
Bier | Proefnotitie | score |
40 wattAlc. Vol. 6,3% Stadsbrouwerij Eindhoven | Een heerlijk fris bier met toch een body. Mooi uitgebalanceerd tussen een zoete moutige smaak met een licht bittertje en een ietwat kruidige afdronk. Na een aantal slokken is ook subtiele karamel waarneembaar. | |
BroedersAlc. Vol. 6% Van de Streek bier | Tarwebier. Verfrissende smaak van de tarwe en het groene grassige van de hop. Fruitig toontje maakt ‘m extra verfrissend en dorstlessend.Een combinatie van zoet en bitter, sinaasappelschil met een beetje van het wit. Een licht zuurtje en een mild bittere nasmaak. | |
Nog EendjeAlc. Vol. 6% Bird Brewery | Volle indronk van hop met een milde bitterheid overgaand in lichtzoet karamel. Daarna neemt de hopbitterheid weer de overhand in de afdronk. | |
La Trappe BlondAlc. Vol. 6.5% Bierbrouwerij De Koningshoeven | Lichtbruisend met een vol en rond mondgevoel. Volle zoetmoutige smaak met een stevige, maar zachte, fruitige ondertoon en een zeer milde hopbitterheid. Nasmaak is fruitig zacht met een lichte hopbitterheid en een kleine subtiele kruidige ondertoon die ietwat lekker blijft ‘naplakken’. | |
Jheronimus Bosch BierAlc. Vol. 7% Stadsbrouwerij ‘t Kolleke | Prachtig donkerblond bier met een heerlijk mooie prettige schuimkraag. Mooie geur van fijne kruiden. Mondgevoel is prettig en fris met zo’n fijne kleine koolzuurprikkeling. Smaak is fijn zacht, beetje honing en aardse tonen. |
Witbier (2 jetons)
Bier | Proefnotitie | score |
La Trappe Witte TrappistAlc. Vol. 5,5% Bierbrouwerij De Koningshoeven | Zoet en citrus. Start met een prettig licht bitter mondgevoel. Heeft een elegante witte stijl zonder poespas. |
Dunkelweizen (2 jetons)
Bier | Proefnotitie | score |
Texels SkuumkoppeAlc. Vol. 6% Texelse Bierbrouwerij | Het meest gedronken bier uit de Texelse Bierbrouwerij. Het is een bier gebrouwen van tarwe- en gerstemout. Fris en fruitig en toch vol van smaak dankzij de gist die een romige fruitigheid geeft. Bovengistend donker witbier. |
India Pale Ale (2 jetons)
Bier | Proefnotitie | score |
Mooie NelAlc. Vol. 6,5% Jopen Bier | Krachtig en bitter zonder overdreven scherp te worden. De fruittonen, met name grapefruit en sinaasappel, komen duidelijk uit. De bitterheid blijft lang hangen; niet te extreem, maar juist mooi rond. |
Tripel (3 jetons)
Bier | Proefnotitie | score |
Turf & SurfAlc. Vol. 8,5% Van de Streek bier | Een frisse sinaasappelsmaak, gepaard met een milde rooksmaak, maar ook zoet. Een volle ronde en zachte body. Een bescheiden bitterheid en rooksmaak in de afdronk. | |
100 watt Non de JusAlc. Vol. 8,5% Stadsbrouwerij Eindhoven | Moutig en fruitig, minimale prikkel op de tong en vrij zoet. Redelijk vol zoetig en fruitig mondgevoel met daarna de overduidelijke smaak van rum. |
Doordrinkbieren (1 jeton)
Bier | Proefnotitie | score |
Brand PilsenerAlc. Vol. 5% Brand Bierbrouwerij | Brand Pilsener wordt gebrouwen met meer hop dan veel andere pilseners. Dat geeft deze Pilsener zijn eigen, krachtige smaak. Het volledig volmout gebrouwen pils van Brand kenmerkt zich door de perfecte balans tussen hopbitterheid en hoparoma. Dit komt omdat Brand twee keer hop toevoegt tijdens het brouwproces. | |
Hertog Jan PilsenerAlc. Vol. 5,1% – Hertog Jan Brouwerij | Moutig van smaak en ook een lichte bittertje op de achtergrond. |
Blond
Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om dubbel met een bleke mout te brouwen. Het blond bier was geboren en bleek een succes.
Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur.
Witbier
Witbier is een verfrissende biersoort die gemaakt wordt met onder andere ongebrande mouten als basis. Ook tarwe is een belangrijk ingrediënt en vaak worden kruiden en sinaasappelschil toegevoegd. Dat zorgt voor die kenmerkende zoete en frisse smaken. Witbier is een ongefilterde biersoort en dat zorgt voor het troebele uiterlijk.
Dunkelweizen
Dunkelweizen is een bovengistend tarwebier waarvan het recept caramouten bevat, waardoor een donkere kleur en meer karamel / chocolade en zoethout-smaken ontstaan. Het is rijker is dan de gewone Weizen. Het kruidige karakter is zeker ook in de Dunkelweizen aanwezig. De hopbitterheid is zoals bij alle klassieke Weizens vrij laag.
India Pale Ale
De betekenis van IPA komt uit de dagen van het Engels kolonialisme. Toen werd het bier namelijk naar India gebracht. Volgens oude verhalen verlangden de Britse soldaten, die in India de orde bewaarden, naar hun favoriete bieren van thuis. Bovendien had elke Britse soldaat in die tijd recht op één pint bier per dag. Dat bier overleefde helaas nooit de vier maanden durende zeereis. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om meer alcohol en hop aan het bier toe te voegen. Zo bleef het bier langer houdbaar. Alcohol en hop werken namelijk als natuurlijke conserveringsmiddelen.
Tripel
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. Dit percentage is zo hoog omdat suiker of glucose wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en draagt bij aan de zoetige smaak van tripel bier.

Kijk ook eens op : www.degustatievereniginghetgezondeviske.nl
FOTO’S


























