DEGUSTATIE 2023

Bier kent geen grenzen
(wij gelukkig wel….?)

Datum:            2 september 2023

Aanvang :        16.00 uur

Locatie:           Bezuidenhout 25, Boekel

Voorwoord

Beste leden, aspirant-leden en bieradviseuses.

Het bestuur van De Degustatievereniging Het Gezonde Viske is blij alweer voor de 4e keer op het vertrouwde adres in Boekel de bierproeverij te kunnen organiseren. We hebben de naam ZUIP laten vallen omdat dit een achterhaalde naam is en enigszins een wat negatieve klank heeft. We hebben daarom een prijsvraag uitgeschreven en degene die de meest briljante naam voor dit festival verzint, wint dan natuurlijk weer een fantastische prijs. De nieuwe naam wordt op de avond zelf bekend gemaakt.

Voor het festival in Boekel is opnieuw een uiterst gebalanceerde selectie gemaakt van de beste bieren uit België, Nederland, Duitsland en Tsjechië. Het hoofdbestuur heeft dit jaar weer met een speciaal testteam een buitenland trip georganiseerd om veel van de bieren voor te proeven. Ook is er nog een speciale avond voor Tsjechische en Slowaakse bieren geweest. Dit bleek echter kwalitatief onvoldoende voor de proeverij.
Voor de proeverij zijn uiteindelijk 10 bieren geselecteerd welke in dit boekwerk worden gepresenteerd, met de volledige beschrijving van de kenmerken zoals we deze gewend zijn. Voor degenen die wat meer aan de kwantiteit willen werken zijn er weer 2 doordrinkbieren beschikbaar. 

Tijdens de proeverij is het nieuwe verenigingsshirt natuurlijk weer voor nieuwe leden tegen betaling te bestellen. 
Dit jaar is er nog tijd voor een behendigheidsspel ingepland. Wat dit is, zien jullie op 2 september. We hebben natuurlijk ook  het mystery-bier dat omschreven dient te worden aan de hand van de specifieke bierkenmerken qua aroma en smaak zoals daar zijn hoppig, kruidig, kleur etc. Degene die volgens de volstrekt onpartijdige jury de beste omschrijving geeft wint natuurlijk weer een mooie prijs.  

Van de deelnemers wordt een bijdrage van €20,00 gevraagd waarmee alle basiskosten worden gefinancierd: huur tafels, banken en koelkast, snacks, een avondhap, ontbijt, tijdelijk gebruik van een eigen proefglas, natuurlijk alle sanitaire voorzieningen etc, etc, etc… 

Daarnaast zijn jetons (à 1 euro) te koop waarmee de diverse soorten bier betaald kunnen worden. Dit jaar zijn alle (bij voorkeur te delen) flesjes proefbieren 2 jetons!! 
Het Veltins doordrinkbier kost zelfs maar 1 jeton per flesje.

Betalen van de bijdrage en de jetons kan contant maar ook elektronisch via de beschikbare QR code.

Ook is dit jaar weer water beschikbaar om bij gelegenheid tussendoor te drinken. Maak hier gerust gebruik van. Verder wenst het bestuur jullie een heel prettige en leerzame studiedag.

Het hoofdbestuur

www.degustatievereniginghetgezondeviske.nl

Blond (2 jetons)

BierProefnotitiescore
Grimbergen Blond Alc. Vol. 6,7%Brouwerij Grimbergen
Dit Belgisch Blond bier is kruidig is en mooi in balans. De eerste aanzet is moutzoet, waarna de kruidigheid de overhand neemt, met in de afdronk een lekker bittertje. 
Wilderen Goud Alc. Vol. 6,2% Brouwerij Wilderen                
Wilderen Goud is een blond, vlot toegankelijk en jong hoge gistingsbier. Het vormt een perfect alternatief voor een dorstlessende pils of een licht abdijbier. 
Gentse Strop Alc. Vol. 6,9%  Brouwerij Roman  Gentse Strop is een Belgian Ale met een historisch verhaal. De naam grijpt terug op de opstand van de inwoners van Gent tegen keizer Karel. Nadat de opstand was neergeslagen liet de keizer de opstandelingen met een strop om de nek door de stad lopen. Dit geelkleurige bier zit vol fruitige smaken en krijgt een eigen karakter door de subtiele hopbitterheid. 
Duvel 6,66Alc. Vol. 6,7% Brouwerij Duvel MoortgatDuvel 6,66 is een Belgische Blond, zacht, aromatisch en uitstekend doordrinkbaar. De fruitigheid dankt dit bier aan de zes verschillende hopsoorten. Door het gebruik van sinaasappelschil en dryhopping heeft dit bier een heerlijke frisse smaak. 
BatmobeerAlc. Vol. 6,5% Brouwerij Bliksem Gebrouwen voor de band Batmobile. Toegankelijk blond bier. De smaak is zoetmoutig, lichte prikkel en fruitig, abrikoos, banaan. Bloemig en ietwat honingachtig, iets hoppig en een friszoete afdronk. 
Triporteur from HeavenAlc. Vol. 6,2%  BOM BreweryDeze brouwerij mout haar granen zelf en dat is dan ook hun kracht. Deze vrij mistige Blond geeft je al snel een hoop verse hoparoma’s. De tarwe in dit ongefilterde bier zorgt een verfrissende, lichte zurigheid in het bier. 

Tripel (2 jetons)

BierProefnotitiescore
Triple d’AnversAlc. Vol. 8,0%  De Koninck                                                       Redelijk veel koolzuur, waardoor dit sprankelende goudgele tot amberkleurige bier een mooie schuimkraag heeft. De smaak is overwegend fruit en zoet. Een fijne klassieke Belgische tripel. 
Kempisch VuurAlc. Vol. 7,5%  Brouwerij Pirlot                                    Goudblond bier, iets mistig, veel en fijne koolzuurbelletjes. Een grote, witte en stabiele schuimkraag die bestaat uit erg fijn schuim. Nasmaak mild hoppig, kruidig en lang aanhoudend. 
Goliath TripleAlc. Vol. 9,0%  Brasserie des LégendesHet bier komt fris binnen, met  citrustonen. Vervolgens gebeurt er van alles. Gember, gras, (witte) peper en zelfs een klein beetje honing. Een zoete noot, maar niets overdreven en zeker niet chemisch. De lange afdronk is wederom citrusachtig en frisbitter. Het alcoholpercentage van 9 procent is verrassend genoeg nauwelijks merkbaar in de smaak.. 

Witbier (2 jetons)

BierProefnotitiescore
Chouffe BlancheAlc. Vol. 6,5%  Achouffe Brouwerij Een verfrissend bier met korianderzaad en citroen. Een heerlijke dorstlesser door de aangename, lichtzoete afdronk. De enorm stevige schuimkraag is typisch Chouffe. 

Doordrinkbieren 
(Veltins 1 jeton; Urquell 0,5l 2 jetons))

BierProefnotitiescore
Veltins PilsenerAlc. Vol. 4,8%  Brouwerij VeltinsVeltins Pilsener is een frisse en dorstlessende pilsener met duidelijke hoparoma’s. Een karaktervolle pilsener met een aangenaam bittere finish. 
Pilsner UrquellAlc. Vol. 4,4%  Brouwerij Pilsner UrquellPilsner Urquell is de moeder aller pilsners. Met dit bier startte de opmars van pils, dat in no-time de wereld zou veroveren 
  Het zeer kritische testteam in volle actie

Blond
Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om dubbel met een bleke mout te brouwen. Het blond bier was geboren en bleek een succes.

Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur. 

Witbier
Witbier is een verfrissende biersoort die gemaakt wordt met onder andere ongebrande mouten als basis. Ook tarwe is een belangrijk ingrediënt en vaak worden kruiden en sinaasappelschil toegevoegd. Dat zorgt voor die kenmerkende zoete en frisse smaken. Witbier is een ongefilterde biersoort en dat zorgt voor het troebele uiterlijk.

India Pale Ale
De betekenis van IPA komt uit de dagen van het Engels kolonialisme, toen het bier naar India werd gebracht. Volgens oude verhalen verlangden de Britse soldaten, die in India de orde bewaarden, naar hun favoriete bieren van thuis. Bovendien had elke Britse soldaat in die tijd recht op één pint bier per dag. Dat bier overleefde helaas nooit de vier maanden durende zeereis. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om meer alcohol en hop aan het bier toe te voegen. Zo bleef het bier langer houdbaar. Alcohol en hop werken namelijk als natuurlijke conserveringsmiddelen.

Tripel
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. Dit percentage is zo hoog omdat suiker of glucose wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en draagt bij aan de zoetige smaak van tripel bier.

Hoe degusteer ik bier ?

Je neemt een slok en je proeft het. Zo simpel lijkt het. Maar hoe moet het volgens de kenners?. Er hoort namelijk een heel ritueel bij.

Het ruiken van het bier
Het ruiken van het bier is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Er komt namelijk iets meer bij kijken dan alleen je neus vlak boven het glas houden. Dat is namelijk pas de eerste stap. Na de eerste reuk is het de bedoeling om het glas te walsen. Hierdoor komen de aroma’s vrij in het glas. Vervolgens ruik je vlakbij het glas het bier en trek je tijdens het ruiken je neus weg bij het bier, zodat de aroma’s goed in je neus blijven hangen. Nu heb je het bier pas echt goed geroken en is het tijd voor de eerste slok.

De eerste slok
De eerste slok is dan weer wel vrij vanzelfsprekend. Je neemt gewoon een slok. Hierdoor krijg je een goede eerste indruk van het bier. Die indruk is echter nog niet compleet. Met de volgende slok is het namelijk de bedoeling dat je het bier een aantal tellen in je mond houdt, alvorens je het doorslikt. Je walst het zachtjes door je mond zodat alle smaken goed vrij komen. Vervolgens slik je het bier door. Het doorslikken van bier is erg belangrijk om het goed te proeven. Veel smaak van het bier proef je namelijk pas in de afdronk, in tegenstelling tot wijn, wat je gewoon kunt uitspugen.

Zo proef je dus bier
Het lijkt misschien een gedoe, maar als je bier voortaan op deze manier proeft, wordt het biergenot alleen maar groter. De geur en smaak komen dan tot hun volle recht. Goed bier drink je immers niet, goed bier degusteer je.

Kijk ook eens op : 

www.degustatievereniginghetgezondeviske.nl

FOTO’S