Voorwoord
Beste leden, aspirant-leden en bieradviseuses.
Het lijkt alweer een eeuw geleden dat we de eerste aflevering van ZUIP organiseerden. Sindsdien hebben we 4 mooie studiedagen beleefd. We vieren dus nu ons eerste lustrum met daarbij de topbieren van afgelopen jaren. Degustatievereniging Het Gezonde Viske heeft ondanks de inzendingen van vorig jaar nog geen nieuwe passende naam voor de studiedag en voor nu houden we het dus nog op ZUIP 2024. Ook dit jaar is er weer een campingterrein zodat eenieder die niet naar huis wil rijden de gelegenheid heeft te overnachten. Het campingterrein is op 7 september geopend vanaf 15.00 of indien wenselijk na aanmelding eerder.
Voor het festival zijn de beste bieren van afgelopen jaren geselecteerd door het hoofdbestuur. Dit was in verband met het lustrum natuurlijk Chefsache. De 10 proefbieren zijn zoals jullie van ons gewend zijn in dit boekwerk weergegeven, met de volledige beschrijving van alle de psychische en massieve kenmerken. Voor degenen die wat meer aan de kwantiteit willen werken zijn er weer 2 soorten doordrinkbier.
Tijdens de proeverij is het nieuwe verenigingsshirt natuurlijk weer voor nieuwe leden tegen betaling te bestellen. Verder is er een prijsvraag uitgeschreven
waarbij een mystery-bier omschreven dient te worden eventueel met naam en brouwerij. Degene die de omschrijving geeft die er het dichtste bij is, wint een sixpack La Trappe Blond bier. Ook dit jaar zijn er één of meerdere sportieve onderdelen die op vrijwillige basis zijn en plaats zullen vinden voor middernacht. De activiteitencommissie zal gedurende de avond toelichten om wat voor activiteiten het hier gaat. Het zal in ieder geval weer kracht en vooral kunde vereisen.
Van de deelnemers wordt een bijdrage in de kosten gevraagd. Dit jaar vragen we een entreeprijs van € 20 waarmee alle basiskosten worden gefinancierd, te weten huur tafels, banken en koelkast, snacks, een avondhap, ontbijt, tijdelijk gebruik van een eigen proefglas, natuurlijk alle sanitaire voorzieningen etc, etc, etc… Daarnaast zijn jetons à €1,- te koop waarmee de diverse soorten bier betaald kunnen worden.
Ja ja, ondanks alle inflatie zijn de jetons bij ons nog steeds €1,- ! Een flesje bier uit de proeverij (bij voorkeur te delen) kost 2 jetons. De doordrinkbieren zijn tegen 1 jeton (Jupiler) of 2 jetons (Veltins 0,5l ) beschikbaar. Tenslotte: het hebben van plezier en dorst is een verplichte aangelegenheid.
Het hoofdbestuur
Blond
Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om dubbel met een bleke mout te brouwen. Het blond bier was geboren en bleek een succes. Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur.
Witbier
Witbier is een verfrissende biersoort die gemaakt wordt met onder andere ongebrande mouten als basis. Ook tarwe is een belangrijk ingrediënt en vaak worden kruiden en sinaasappelschil toegevoegd. Dat zorgt voor die kenmerkende zoete en frisse smaken. Witbier is een ongefilterde biersoort en dat zorgt voor het troebele uiterlijk.
India Pale Ale
Witbier is een verfrissende biersoort die gemaakt wordt met onder andere ongebrande mouten als basis. Ook tarwe is een belangrijk ingrediënt en vaak worden kruiden en sinaasappelschil toegevoegd. Dat zorgt voor die kenmerkende zoete en frisse smaken. Witbier is een ongefilterde biersoort en dat zorgt voor het troebele uiterlijk. De betekenis van IPA komt uit de dagen van het Engels kolonialisme, toen het bier naar India werd gebracht. Volgens oude verhalen verlangden de Britse soldaten, die in India de orde bewaarden, naar hun favoriete bieren van thuis. Bovendien had elke Britse soldaat in die tijd recht op één pint bier per dag. Dat bier overleefde helaas nooit de vier maanden durende zeereis. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om meer alcohol en hop aan het bier toe te voegen. Zo bleef het bier langer houdbaar. Alcohol en hop werken namelijk als natuurlijke conserveringsmiddelen.
Tripel
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. Dit percentage is zo hoog omdat suiker of glucose wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en draagt bij aan de zoetige smaak van tripel bier.